duminică, 17 octombrie 2010

Recenzie!!!-Dracula

Acum vreo cateva ere geologica promisesem recenzii de carti nesefe pe care le-am lecturat. Si chiar voi face asta. O sa incep cu Dracula, clasicul roman scris de Bram Stoker. In acelasi timp vreau sa fac o scurta recenzie sequelului scris de stra-stra-stra-nepotu'-so anu trecut si care ofera o noua perspectiva operei.
Sa incepem cu o scurta prezentare a subiectului. Anglia secolului XIX, o natiune in plina expansiune, cu un imperiu colonial ce detinea zeci de teritorii salbatice...dar nu la fel de salbatice ca si Transilvania! Avocatul Jonathan Harker merge in acest teritoriu neatins de civilizatie pentru a incheia un contract de cumparare cu un anume conte, Dracula. Insa, cu timpul realizeaza ca situatia e naspa, si supranatural e rege in tara. De asemenea afla ca gazda sa este un...VAMPIR! Scapa cu greu si ajunge in Budapesta. In acelasi timp povestea se muta in Anglitera, la viitoarea sotie a lui Jonathan, Mina si prietena ei cea mai buna Lucy Westerna. Cea din urma urma sa se casatoreasca cu un bogatas, sir Arthur Holmwood, facandu-le vant altor doi petitori, un american, Quincey Morris, si dr. Seward, ce avea un azil de nebuni. In acelasi timp, o nava aflata in deriva ajunge in micul orasel. Pentru ca misterul sa se adanceasca, Lucy incepe sa se simta rau si sa piarda sange, cu toate eforturile disperate ale lui Seward si a mentorului sau, dr. van Helsing, de a o vindeca. Moare si atunci trebuie sa se confrunte cu durul adevar. Au de-a face cu o forta a naturii, un simbol al raului, un VAMPIR! Proaspat casatoriti si intorsi din Budapesta, sotii Harker se alatura vanatorii de vampiri care continua in restul cartii. La final, dupa o urmarire pe tot continentul se pare ca Dracula piere si totul se termina cu bine.

Plus
-stilul de jurnal
-actiune captivanta
-personaje foarte bine creionate, de care ajunge sa iti pese
-TRANSILVANIA!
-anumite faze amuzante de genul ''e englez, poate sa stie''
-recunosc ca am terminat cartea in vreo patru zile, citind cam 3-4 ore pe zi, ceea ce e ceva
-Mina Harker (pers. preferat)
-idealismul si loialitatea, si mai multe valori care au fost prezentate in carte
-VAMPIR!
-o zis de Sibiu


Minus
-Bargau nu e Bran!!!
-Vlad Tepes nu-i secui!!!
-Dracula e un conte ungur, nu un voievod roman, surpriza!

per total cartea ii supercalumea ( ca sa fiu elevat), o lectura placuta, pe care nu puteam sa o las din mana si i-as da nota 9, 66 (VAMPIR!)

Noua colectie Adevarul

Dupa ce anii trecuti, Adevarul si Jurnalul National ne-au incantat prin razboiul lor care ne-au adus bucurii prin plenitudinea de carti si alte ''cadouri'' ce veneau impreuna cu ziarele respective, se pare ca aceasta lupta surda continua. Desi un soldat important si-a terminat stagiul militar, locul sau i-a fost luat imediat de o alta colectie la fel de interesanta precum primul. Urmasul 100 de carti... este 101 carti.... ce a debutat prin volumul intai al operei Crima si pedeapsa scrisa de Fiodor Dostoievski. Si eu am cartea. Si sunt sigur ca voi lua si altele din colectie. E buna. Luati si voi.

Un videoclip

Mai vad pe net lume care isi ornamenteaza blogurile si cu videoclipuri de tot felu. Si io sa n-o fac? Asa ca uitati un vid. facut de mine prin puterea windows movie maker-ului. Cantaretul este Michael W. Smith, un interpret care imi place mult.