sâmbătă, 17 octombrie 2009

O povestire...

De ceva vreme (mai exact clasa a VIII) am inceput sa scriu. Imi place sa scriu SF pentru ca acesta este genul care m-a facut sa incep aceasta activitate. N-am scris si in alte genuri literare, dar banuiesc ca nu este atat de greu sa ma adaptez.
Nu voi incepe sa depan povestea inceputurilor mele "scriitoricesti" in acest post. Acum as vrea sa ii anunt pe cei interesati ca mi-am postat o povestire pe Scribd si cine vrea sa o citeasca sa urmeze acest link http://www.scribd.com/doc/21220702/Imperiul-American-Apogeul
Aceasta este o povestire destul de scurta, insa as vrea sa ascult opiniile voastre despre poveste, pentru a-mi putea imbunatatii scrisul. Spor la lectura.

duminică, 11 octombrie 2009

Astazi a avut loc...

1954-Razboiul din Indochina-Viet minhul preia controlul in Vietnamul de Nord
1986-Ronald Reagan si Mihail Gorbaciov se intalnesc la Reykjavik pentru a continua discutiile despre reducerea arsenalelor militare

Decese

1424-Jan Zizka
1809-Meriwether Lewis
1889-James Prescott Joule

sâmbătă, 10 octombrie 2009

Astazi a avut loc...

Evenimente istorice

732-batalia de la Tours; francii opresc expansiunea musulmana in Vest
1582-datorita introducerii calendarului gregorian, nici aceasta zi nu exista
1942-URSS stabileste relatii diplomatice cu Australia


Zi de nastere

1344-Mary Plantagenet
1813-Giuseppe Verdi
1924-James Clavell
1991-Gabriella Cilmi


Decese

1531-Huldrych Zwingli
1659-Abel Tasman
1914-Carol I al Romaniei
1953-Edith Piaf
1985-Yul Brynner
-Orson Welles
2004-Christopher Reeve

vineri, 9 octombrie 2009

Personalitatea saptamanii-Dimitrie Tichindeal

As dori ca din timp in timp sa prezint cate o personalitate romaneasca, un om care a facut ceva pentru poporul roman intr-un anumit domeniu. Si fiind ca sunt elev la Liceul Pedagogic Dimitrie Tichindeal, cu cine altcineva as putea incepe?

Dimitrie Ţichindeal (n. 1775, Becicherecu Mic - d. 20 ianuarie 1818, Timişoara) a fost un preot, cărturar, fabulist, traducător şi militant român pentru emanciparea românilor din Banat. S-a născut înr-o familie de preoţi şi a urmat studiile teologice la Timişoara. Odată terminate studiile se întoarce în satul natal şi devine învăţător şi apoi preot. Pleacă pentru doi ani la Arad unde profesează timp de doi ani. În contemporan publică un volum de fabule cu substrat social, adaptate la realităţile româneşti. Acesta îi aduce şi demiterea din învăţământ datorită promovării limbii şi culturii române în detrimentul celei sârbe, sinonim la acea vreme cu ortodoxismul din Banat. Ţichindeal înaintează în acest sens un memoriu împăratului Austro-Ungariei în care se plânge de această persecutare însă fără rezultat.

Activitatea sa de militant pentru drepturile românilor din Banat ia un nou avânt şi în 1807 Ţichindeal se numără printre semnatarii unui memoriu către împăratul Francisc I al Austriei pentru numirea unui director român peste şcolile româneşti din Banat. Ţichindeal devine astfel primul director român al şcolii din Arad. În 1814 reprezentanţi ai românilor din Banat, printre care şi Ţichindeal, trimit un nou memoriu împăratului cerând de această dată numirea unui episcop român la Arad. Acest lucru îi aduce din nou pierderea catedrei, datorită nemulţumilor create în conducerea Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Pe plan literar, Ţichindeal se ocupă de traducerea de texte din limba sârbă în română, cu acelaşi scop, de a promova educarea şi emanciparea maselor româneşti. Traduce mai ales lucrările marelui iluminist sârb Dositei Obradovici Dositej Obradovic. Traduce şi adaptează inclusiv unele fabule de mare circulaţie, pe care le-a publicat mai târziu modificate uşor, ca fiind creaţii proprii. De aceea au o valoare nu atât literară, cât simbolică, fiind adaptate de la viaţa şi obiceiurile serbilor la realitatea românească.

În satira "Epigonii", Mihai Eminescu l-a numit "Ţichindeal, gură de aur".

Bolnav, se stinge din viaţă la numai 43 de ani, într-un spital din Timişoara. Este îngropat în satul său natal, la Becicherecu Mic.

Astazi a avut loc...

As vrea sa creez o mica baza de date in care sa listez cateva evenimente marcante care s-au petrecut in ziua respectiva. Astazi as vrea sa deschid acel cerc care se va intinde pana pe 8 octombrie 2010 si sa ne amintim cateva momente istorice. Vorba proverbului, cine nu invata istoria, e blestemat sa o repete... Asa ca, sa incepem.
1003-Leif Erikson este primul european care pune piciorul pe pamant american (L'Ansle aux Meadows, Canada)
1582-datorita implementarii calendarului gregorian, in Italia, Spania, Portugalia si Polonia, ziua de azi nu a fost mentionata in calendar
1760-Razboiul de 7 ani:trupele rusesti ocupa Berlinul
1940-Al Doilea Razboi Mondial:in Londra, Catedrala St. Paul este lovita de bombe germane
1962-Uganda devine independenta
1967-Ernesto "Che" Guevara este executat


Zi de nasteri

1201-Robert de Sorbon (fondatorul Sorbonnei)
1859-Alfred Dreyfus
1954-Scott Bakula
1979-Brandon Routh


Decese

1967-Andre Maurois
1974-Oskar Schindler

Un Nobel pentru Romania?

Da, acum a aparut un subiect care ne face pe noi sa fim mandri ca suntem romani. toate agentiile de presa rostesc numele de Romania, dar nu ca si natiunea de unde emigrat hoti, criminali si violatori. Astazi nu. Astazi se vorbeste despre Romania ca si tara natala a castigatoarei premiului Nobel pentru literatura, Herta Muller. Pentru cei ce nu stiu, ea a castigat premiul fiind reprezentanta Germaniei.
Nascuta in 1953, in Banat, in comuna timisoreana Nitchidorf, ea a a reprezentat una dintre vocile care s-au opus deschis comunismului. A reusit sa plece in 1987 din tara in strainatate unde se afla si acum. A scris carti in care descrie regimul comunist din Romania. Cartea care a castigat premiul poarta titlul Atemschaukel si descrie povestea unui tanar german de origine romana din Transilvania care este deportat intr-un lagar de concentrare din URSS.
In primul rand as dori ca eu personal sa o felicit pe aceasta cale pentru premiul primit. Premiul Nobel este totusi, cea mai mare distinctie pe care o poate primi un scriitor. Dar in al doilea rand, as vrea sa punctez niste lucruri.
Fireste, faptul ca ea s-a nascut in Romania este o sursa de publicitate imensa si de aceea institutiile culturale se vor lauda cu acest "triumf" al romanilor de pretutindeni. Doar ca, ea a reprezentat Germania la concurs, si in acelasi timp ea insasi a recunoscut ca nu se simte ca acasa in Romania. Oricum publicitatea facuta despre ea inainte a fost aproape nula. Nula in comparatie cu alte "personalitati" romanesti precum Adi Copilu de Aur sau Florin Salam. In vreme ce ei apar non-stop la televizor, despre doamna Muller recunosc ca nu am auzit nimic pana acum. De fapt, asta este mentalitatea romanului in orice domeniu:"nu-mi pasa de tine, dar daca faci performanta vreau sa apar si eu in poza cand ridici trofeul". Un lucru trebuie clarificat, faptul ca ea s-a nascut in Romania nu ne face pe noi mai speciali. Deloc. Ea intradevar este castigatoare de premiu Nobel. Noi...inca in mocirla. Ea s-a ridicat peste asteptari. Noi trebuie sa ii urmam exemplul. Romania este intr-o criza cum n-a mai fost niciodata. Si nimeni decat noi ne vom ridica. Insa romanul are o mentalitate bine exprimata in poemul "Miorita", noi fiind obisnuiti cu orice si fiind indiferenti la soarta noastra. Doar noi singuri putem face schimbarea.