vineri, 9 octombrie 2009

Un Nobel pentru Romania?

Da, acum a aparut un subiect care ne face pe noi sa fim mandri ca suntem romani. toate agentiile de presa rostesc numele de Romania, dar nu ca si natiunea de unde emigrat hoti, criminali si violatori. Astazi nu. Astazi se vorbeste despre Romania ca si tara natala a castigatoarei premiului Nobel pentru literatura, Herta Muller. Pentru cei ce nu stiu, ea a castigat premiul fiind reprezentanta Germaniei.
Nascuta in 1953, in Banat, in comuna timisoreana Nitchidorf, ea a a reprezentat una dintre vocile care s-au opus deschis comunismului. A reusit sa plece in 1987 din tara in strainatate unde se afla si acum. A scris carti in care descrie regimul comunist din Romania. Cartea care a castigat premiul poarta titlul Atemschaukel si descrie povestea unui tanar german de origine romana din Transilvania care este deportat intr-un lagar de concentrare din URSS.
In primul rand as dori ca eu personal sa o felicit pe aceasta cale pentru premiul primit. Premiul Nobel este totusi, cea mai mare distinctie pe care o poate primi un scriitor. Dar in al doilea rand, as vrea sa punctez niste lucruri.
Fireste, faptul ca ea s-a nascut in Romania este o sursa de publicitate imensa si de aceea institutiile culturale se vor lauda cu acest "triumf" al romanilor de pretutindeni. Doar ca, ea a reprezentat Germania la concurs, si in acelasi timp ea insasi a recunoscut ca nu se simte ca acasa in Romania. Oricum publicitatea facuta despre ea inainte a fost aproape nula. Nula in comparatie cu alte "personalitati" romanesti precum Adi Copilu de Aur sau Florin Salam. In vreme ce ei apar non-stop la televizor, despre doamna Muller recunosc ca nu am auzit nimic pana acum. De fapt, asta este mentalitatea romanului in orice domeniu:"nu-mi pasa de tine, dar daca faci performanta vreau sa apar si eu in poza cand ridici trofeul". Un lucru trebuie clarificat, faptul ca ea s-a nascut in Romania nu ne face pe noi mai speciali. Deloc. Ea intradevar este castigatoare de premiu Nobel. Noi...inca in mocirla. Ea s-a ridicat peste asteptari. Noi trebuie sa ii urmam exemplul. Romania este intr-o criza cum n-a mai fost niciodata. Si nimeni decat noi ne vom ridica. Insa romanul are o mentalitate bine exprimata in poemul "Miorita", noi fiind obisnuiti cu orice si fiind indiferenti la soarta noastra. Doar noi singuri putem face schimbarea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu