marți, 23 martie 2010

Epic Dune

Ma intorc cu o noua recenzie scurta a ultimei carti citite de mine, joia trecuta. In mod ciudat, pentru mine zilele in care eram bolnav si nu mergeam la scoala insemnau zile in care citeam carti SF. S-a intamplat de doua ori. Prima data am descoperit un prequel bun. A doua oara, o capodopera. Prima carte la care ma refer e Preludiul Fundatiei, a doua Mesia Dunei.
De la inceput vreau sa spun ca oricand daca as avea de ales intre aceste doua sagi, as alege universul lui Asimov, insa am un regret acut ca in geniul sau, cand s-a aplecat in scrierea celor 7 caerti ce formeaza seria Fundatiei, nu a facut-o cu toata fiinta sa. Daca ar fi facut-o, cu siguranta ca astazi s-ar fi vorbit despre Dune ca si second place.
Dar, pentru ca nu s-a intamplat, Frank Herbert ramane un prozator genial. Trecand peste Dune, care nu mi s-a parut extraordinara, urmatoarele carti m-au atras cu totul in Dunivers. Dar sa incep cu inceputul.
Fiind bolnav si stand in pat stiam ca in ziua aceea pentru un anumit timp urma sa fie luat curentul electric pentru a inlocui anumite componente ale retelei electrice din comuna,ma gandeam ce as putea face. Si mi-am zis ca as putea citi o carte. Pentru ca am citit cu catva timp in urma Dune, era logic ca as putea continua seria. Si cum Dune messiah are doar 301 pagini am zis ca merge.
De cand am inceput am avut un sentiment ce mi-a lipsit de multa vreme. Sentimentul de carte buna. Sincer nu imi aduc aminte de cand nu m-am simtit asa bine citind o carte, dar pot sa va marturisesc faptul ca nu am avut aceeasi stare mentala cand am citit cartile lu fi-su. Deci, cartile lui Frank Herbert sunt atat de dense, atat de intesate de actiune (nu extrem de multa, echilibrata, cat trebuie ca sa nu devina o carte de gen pulp) si mai ales de idei profunde. Mi-a placut mai ales personajul Paul, care nu mi s-a parut atat de simpatic in prima carte. Aici incepi sa simti alaturi de el povara puterii si lupta care o avea impotriva imaginii sale de zeu. Pentru ca m-am intins prea mult o sa continui recenzia in alt post. May Shai-Hulud clear the path before you!

duminică, 7 martie 2010

Filme pe care le-am vizionat

Din sirul filmelor pe care am avut ocazia sa le vad recent vreau sa fac niste recenzii scurte, de cateva cuvinte pentru ca am gasit unele care mi-au placut mult, si altele care m-au dezamagit.
BOOK OF ELI-putea sa iasa ceva mai faina, si mult mai adanc, dar s-au limitat la o formalitate seaca si nu au explorat temele pe care le-au lasat deschise. Si cand te puteai gandi ca ar fi putut fi un al doilea Mad Max. Ps: Mila Kunis arata si joaca foarte bine! Nota 10
DELTA FARCE-un film dragut, in care apar membrii Blue colar TV, cu faze destul de amuzante. Recunosc ca la o singura faza am ras de m-am spart. In rest, un film de nota 6, poate 7.
INCREDIBLE HULK-un film super fain, antrenant, plin de actiune si care arata adevaratul Hulk. Ed Norton, Liv Tyler, Wiliam Hurt si Tim Roth, toti actori de nota 10.
SHERLOCK HOLMES-ultimul, dar sigur nu cel din urma, adaptarea de anu' trecut care ofera o noua prezentare a unui personaj vechi. Si nu inteleg de ii atata ura impotriva lui Guy Ritchie. Povestea nu a fost modificata atat de mult incat sa fie doar numele si restu sa fie din capul regizorului (vezi Eu, robotul sau Dragonball evolution)

Head's up

In timp ce navigam pe fluviul numit Internetu romanesc si cautam nu neaparat ceva anume am dat peste un articol intersant, scris de un frate blogger. Mi-a atras atentia pentru ca nu am auzit de personaj si mai ales datorita importantei pe care si-o aroga acest om,necunoscut inca, dupa cum scrie in articol. Cat de adevarat e nu stiu, asa ca acum e poate fi doar o chestie mediatica. Nu stiu, doar atrag atentia. Fiecare decide pentru el.
http://mucenicul.wordpress.com/2009/03/16/momentul-a-sosit-sau-despre-iminenta-reintoarcere-a-lui-maitreya/