luni, 26 aprilie 2010

Curiozitati istorice amuzante

Am cules de pe net cateva curiozitati hilare

-American Airlines au demonstrat cum se face economie, reusind sa pastreze pana la 40000 de dolari in 1987 prin eliminarea unei masline din salatele servite la clasa intai
-in 1962, scolile din Tanganyika au fost inchise datorita unei epidemii de ras contagios ce a durat sase luni
-in 1980, doctorii de la un spital din Las Vegas au fost concediati pentru ca faceau pariuri pe care pacienti mureau
-in Egiptul antic, ca semn de doliu pentru moartea pisicilor, oamenii isi radeau sprancenele
-in 1800, daca incercai sa te sinucizi si esuai...erai supus pedepsei cu moartea
-Otto, un rege al Bavariei, isi incepea ziua ucigand tarani; pentru a opri masacrul, slujitorii s-au inteles sa-i dea gloante si oarbe si cei imbracati in tarani cadeau la pamant la sunetul armei
-regele Carol II al Spaniei obisnuia sa frece praful de pe mumiile faraonilor pentru "a simti maretia anticilor"
-cardinalul Richelieu facea exercitii sarind peste mobila
-casa unde a fost scrisa Declaratia de Independenta este astazi un fast food
-daca te nasteai duminica era considerat un pacat pentru puritani
-Austro-Ungaria a creat Liniile Aeriene austro-ungare inainte de aparitia aeroplanelor

Ceva de geniu...


Cand am citit prima data nu mi-a venit sa cred insa acum sunt sigur ca SUA este demult detronata ca si tara tuturor posibilitatilor. Romania este intradevar the land of choice.
In acest moment suntem singura tara de pe glob ce are omologata in Guiness Book un monument inchinat celui mai folosit aliment, ceapa. No comment.

luni, 12 aprilie 2010

Caderea lui Hyperion...in mainile mele

Imi place space opera. Fundatia, Dune, Ender, Star Wars, Battlestar Galactica etc. Toate aceste carti sau filme creeaza nucleul interesului meu pentru sci-fi. Dupa ce am citit pe "marii clasici" Asimov, Herbert (a se citi Frank Herbert) si OSC, mi-a ajuns la urechi o stire despre o alta serie la fel de epica precum Dune, la fel de razboinica precum Ender si la fel de robotizata cu Fundatia. Este vorba de cartea lui Dan Simmons Hyperion si celelalte trei continuari (Caderea lui Hyperion, Endymion si Inaltarea lui Endymion). Laudele curgeau pentru carte de la cartea cea mai tare de la Dune incoace la sf care a revolutionat genul. Asa ca m-am gandit c-ar fi fain s-o citesc.
Asa ca m-am la Biblioteca Judeteana pentru a o "inchiria". Surpriza mare e ca nu aveau decat partea a doua, prima lipsind. Ca sa va lamuresc, daca mergeti prin oricare librarie din Arad, nu o sa gasiti partea intai , si cu greu partea a doua. Asa ca am luat decizia de a citi vol 2. Mi-am zis "hei am citit Fundatia intr-o ordine aleatorie asa ca o sa fac la fel si cu Hyperion." Wrong.
Din primele pagini am inceput sa-mi pun intrebari: Ce e Tehnucleul? Cine sunt Expulzatii? Ce cauta Keats in viitor? Si ma calcau pe nervi frazele in care personajele ziceau "daca iti amintesti povestea lui Lamia sau nu stiu cine..." (Prima e asemanatoare cu Povestirile din Canterbury) NU! NU ! Nu stiu povestea, nu stiu ce-i cu personajele astea si care-i treaba cu Shrike. Si toate astea pentru ca Nemira nu s-a sinchisit sa trimita mai multe carti si p-aci pentru ca sa fie cumparate de Biblioteca. Mi se pare foarte "de porc". As mai putea spune mult despre lipsa cartilor sf de pe la noi si pe care mi le-ar placea sa le citesc. Ma rog, trecand peste asta povestea este destul de interesanta si mi-ar placea s-o inteleg mai bine. Chiar acum o ascult o cronica in care tipu zice clar ca prima stabileste backgroundul pentru a doua. Ok, ar trebui sa ma opresc fiindca vreau sa ma duc sa mai citesc din cartea a doua. Vreau sa vad daca o mai ramas cineva in viata in carte, ca la finalul primului volum nu prea e siguranta. Salve.

Un quiz interesant

Navigand pe net am dat de un quiz interesant: ce autor SF esti tu? Si facand acel sondaj, s-a dovedit ca eu sunt...
Frank Herbert
His style is often stilted, but he created what some consider the greatest SF novel of all time.

Pentru cei interesati uitati adresa http://www.paulkienitz.net/skiffy.html

joi, 8 aprilie 2010

De ce e Dune messiah o carte buna?

Desi as putea scrie o recenzie de patru pagini de caiet studentesc si tot sa nu ating toate lucrurile grozave din carte, voi puncta, cu liniute, cateva din lucrurile care au facut cartea mult mai interesanta la citit decat Dune. Sa-i dam drumul
-secventa istorica. Parerea mea este ca romanele situate in cadrul Imperiului Atreides fondat dupa Batalia Arrakeenului si care exista pana la moartea lui Leto II sunt cele mai interesante. Nu stiu de ce. Poate ca personajele sunt mai interesante, desi unele apar si in prima carte. E ceva la aceste carti care lipseste celorlalte.
-personajele si drama lor. Paul, Chani, Irulan, Alia, Stilgar si Duncan Idaho sunt in centrul cartii si luptele lor interne compun cartea. Prestienta lui Paul care ii prezinta in fata un viitor nesigur pentru rasa umana, dar singura solutie care cerea sacrificiul sau il inspaimanta. Mi-am dat seama recitind aceasta carte ca Paul este un erou tragic, care trebuie sa lupte cu destinul impus de mama sa si de Bene Gesserit, dar care nu e dorit de Muad'dib. El doreste sa ramana cu Chani, dar circumstantele actuale nu permit ca dragostea dintre cei doi sa continue mult timp. Irulan lupta pentru a naste un mostenitor imperial, dar nu primeste afectiunea sotului ei. Duncan Idaho, reinviat ca o ghola, se straduie sa isi regaseasca identitatea si amintirile sale ca om.
-Harkonnenii mor. Da, asta e un plus evident fata de prima carte. Nu imi plac Harkonneni si filmul Dune, mi-a facut placerea de a-l ucide Feyd-Rautha intr-un stil original fata de carte.
-Bene Tleilaxu. Prima mentiune a cruzilor si ciudatilor Tleilaxu care au un rol tot mai mare in viitoarele carti. Pana in ultimele doua carti scrise de fi-su si KJA. (nu le cititi mai mult de odata ca strica placerea Duniversului)
-antrenamentul Aliei. No comment.
-cartile sunt mult mai profunde decat cele scrise de Brian Herbert.
-pentru cei pasionati, uitati-va si la miniseriile Sci-fi channel din 2003. La fel de faine ca si cartile.