joi, 27 ianuarie 2011

Alalalt

Avand in vedere ora inaintata, nu am chef si timp sa scriu ceva elaborat. Dar vreau sa mentionez totusi pentru cei care urmaresc celalalt blog Istoriadepeloculdoi ca m-am sucit. Daca inainte ma straduiam sa pun un mic istoric, o descriere a obiectivului, nu mai fac d-astea. De ce? Pai, acum o sa pun doar fotografii, cat mai multe, dupa cate pot gasi. Si descrierea? Sa o cautati voi! Daca va intereseaza puneti mana pe internet sau pe-o carte si cititi ce reprezinta cladirea respectiva. Mult succes!

joi, 20 ianuarie 2011

Noi actori in Batman: the dark knight rises

Vesti proaspete de la Christopher Nolan! S-au anuntat cei mai importanti actori din cel de-al treilea film al trilogiei Batman. Dupa lunga asteptare cu privire la rolul (pentru mine important) al Catwoman, aflam ca va fi jucat de catre Anne Hathaway. Parerea mea: alegere buna.



Al doilea actor este Tom Hardy (a jucat in alt film a lui Nolan, Inception) in rolul lui Bane. Bane a aparut si in Batman si Robin, doar ca nu a fost reprezentat ca atare. Cu siguranta Nolan va face dreptate personajului.


Toate temerile mele legate de acest al treilea film incep sa se risipeasca. Odata cu aceasta dezvaluire, mi-a revenit increderea in Nolan si imi pare rau ca m-am indoit de el. Oricum, pana in 2012 mai e timp.




miercuri, 19 ianuarie 2011

The romanian tomahawk

Mi-a povestit mai demult cineva o intamplare amuzanta de la o ora de engleza. Detaliile nu mai le retin, dar poanta e draguta. Profesorul discuta despre literatura romana si il intreaba pe un elev care ar fi traducerea in engleza a titlului romanului sadovian Baltagul? Dupa ce sa sta un pic pe ganduri, raspunde fara ezitare: The romanian tomahawk!
Oricum, revenind la acest roman de baza al literaturii romanesti all-time, as dori sa mentionez in trecere existenta unui curent...anti-baltagian. Adeptii acestei teorii refuza sa intrevada temele majore care exista in carte, personajele complexe, motivatiile, introspectia si spiritul de detectiv al personajului principal Viitoria Lipan.
Eu am gasit romanul in momentul lecturarii sale, o carte valoroasa, cu o proza scurta dar cuprinzatoare, descrierile fiind reduse la minim, doar pentru a oferi o idee cititorului despre locatia personajelor. Neintrevazand alte probleme, eu consider, in umila mea parere,acest roman merita sa intre in ceea ce eu vad ca Marea Trilogie Taraneasca: Ion-Baltagul-Morometii.

Recenzie-Stapanul inelelor-Cartea intai

Am citit vreo cateva carti la viata mea. Am mai fost intrebat cate, dar nu pot oferi un raspuns exact pentru ca nu stiu. Io zic ca in jur de vreo 100, 100 si ceva. Ma rog...Dar trebuie sa admit, ca dintre toate cartile pe care le-am citit, niciuna nu este atat de sforaitoare ca Stapanul inelelor. In titlu am scris Cartea intai. Cei cu nervi de otel care au reusit sa citeasca cel putin un volum din cele trei, vor sti ca trilogia e impartita in sase carti (nu-s sigur). Fratia inelului are doua parti (sau carti). Eu am citit una. Un singur lucru am de spus: multumesc Peter Jackson. Pentru ca, daca as fi citit cartea si dupa aceea sa fi vazut filmul...ma indoiesc ca as mai fi vrut sa vad filmul. Dar sa revenim la carte. Urmeaza spoilere.
De la inceput trebuie inteles faptul ca am pornit cu prejudecata conform careia filmul este cea mai fidela reprezentare a cartii. Asa ca am avut parte de cateva socuri referitoare la varste si durate. Nu vreau sa dezvolt. Oricum, cartea incepe cu petrecerea de 110 ani a hobbitului Bilbo Baggins din Fundatura. El este fiul fratelui unchiului bunicului varului de-al treilea a lui Frodo Baggins, personajul principal al carti (verficati genealogia, eu nu o sa o fac). Oricum, mare parte a primelor capitole se ocupa cu asta. In scena apare Gandalf, marele vrajitor si prieten a lui Bilbo care l-a insotit in cartea Hobbitul in aventurile sale trecute. Urmeaza un discurs cu ocazia fericitei ocazii si la final..puf! Bilbo dispare. Se pare ca acesta este in posesia Inelului, cel mai puternic dintre toate, faurit de Stapanul Intunecat Sauron in infernalul Mordor. Desigur, Gandalf nu stie asta si dispare pentru a cauta raspunsuri. Mult timp. Aproximativ treispe ani! Apoi se intoarce si-i spune lui Frodo, stapan al inelului dupa plecarea lui Bilibo. Intelegand baiu in care ii Frodo urmeaza sfatul batranului vrajitor de a se cara din Comitat si a merge inspre Rivendal, casa lui Elrond, regele elfilor. Si de aici cartea se duce rau in jos. Adica, mi-am dat seama ca eu nu mai citesc Stapanul inelelor. Probabil un manual de geografie a Middle-Earth da' sigur nu o opera literara. Nu inteleg de ce Tolkien a tinut mortis sa explice pe unde merg hobbitii, detaliind extrem de mult fiecare loc, fiecare popas pana la nebunie. Din partea cititorilor. Intr-un final, la pagina 239 apare un personaj asteptat si anume Aragorn, sau Strider (Pas Mare) si de acolo cartea incepe sa creasca, dar foarte putin. Urmeaza ranirea lui Frodo pe Tancul Vremii si intr-un final, printr-un lesin ajungem in cartea a doua. Pfiu! Ah, si o ultima suparare, dac pot zice asa, desi e meritul lui Peter Jackson. In ultimul capitol, cand Frodo se simte rau, calatorii sunt ajunsi in urma de un elf. Si nu de o elfa, cum as fi vrut io (adeca Arwen).
Singurul lucru pe care mai pot sa-l adaug este speranta ca in partea doua odata cu aparitia lui Boromir, Legolas, Gimli, Elrond si revenirea lui Gandalf, sa inceapa capodopera aclamata de toata lumea.

marți, 4 ianuarie 2011

Tunete si fulgere!

Nu se poate asa ceva! E incorect si nedrept, si nuuuuuuuuu! Nu pot sa ma concentrez si sa organizez un post cat de cat inteligibil. Dar nici decizia aceasta arbitrara nu poate fi considerata normala. Pentru cei care urmaresc, in colectia Adevarul (pe care mai inainte am laudat-o si de la care am luat LOTR) probabil ca stiu ca ''Maestrul si margareta'', cartea ce trebuia sa apara joia asta a fost inlocuita cu o carte de poezii a lui Eminescu. Mi-am exprimat deja dezaprobarea fata de aceasta schimbare pe blogul colectionarului, asa ca nu ma pun sa-i balacaresc si aici. Si oricum, un alt utilizator a dat cu ei de toti peretii. E rau. Tare rau. Sunt dezamagit. Daca nu m-as simti bine acu, as intra intr-o depresie (probabil...ma rog, m-as simti rau...bine, as fi imbufnat) si nu le-as mai lua cartile. Dar...tot nu sunt sigur ca le mai iau cartile!

2011

Un an nou fericit si plin de bucurii si alte clisee din mesajele de Anu nou ne sta in fata. Asa ca va trebui sa fim pregatiti pentru toate provocarile care vor aparea. In tot acest timp trebuie sa fim increzatori ca vom reusi sa invingem si ca la finele acestui an, in primele zile ale anului 2012, sa privim inapoi multumiti si impacati cu privire la lucrurile pe care le-am facut anul trecut. Bun venit in 2011!