marți, 29 martie 2011

In sfarsit!

Asteptam asta de aproape patru ani. Si totusi, in mod amuzant, modernizarea vine cand eu plec. Dar tot ma bucur pentru asta. Era timpul. La ce ma refer? Pai, uite o stire de pe Adevarul de seara aradean http://www.adevarul.ro/locale/arad/Consiliului-Judetean-reabilitare-Arad-Curtici_0_452955073.html. Si sincer ii cea mai buna de o buna bucata de vreme. Io recunosc ca sunt un om umblat prin tarisoara asta. Am fost prin Timis, Caras, prin Hunedoara mai departe pe la Brasov si in alte zone, da sincer drum ca drumu dintre Curtici si Arad mai rar vezi. Si avand in vedere faptul ca eu trec zilnic pe el il face si mai minunat. Bineinteles trebuie aplaudata initiativa Primariei Curtici care in urma cu...nu mai stiu cat timp si-au tras un drum european in interiorul orasului. Dar restul drumul este deplorabil pentru a folosi un cuvant cat de cat moderat. Intr-o zi recent am avut ocazia sa vad mai atent drumu si sa observ starea precara si gropile care sunt omniprezente pe toata ruta. Cu vreo saptamana am vazut ca de la iesirea din Arad, de pe centura spre Sofronea, s-a inceput saparea unor gropi pe margine, pentru o latire a drumului. Desi am fost un opozant al acestei operatiuni se pare ca era parte din planul mai mare.
Ba, da acuma daca stai sa te gandesti un pic...intre a spune, si a face e cale lunga. Sa speram ca nu de 4,3 kilometri si sa fie in stare sa ii aduca la o stare cat de cat europeana. Ca doar noah, se pare ca japonezii cu tot tsunamiu si cutremuru au fost in stare sa repare un drum spintecat in doua in vreo 4-5 zile. Noi nu avem nimic din acesti factori externi, dar sa speram ca ei au bunul simt sa se tina de promisiune.

sâmbătă, 19 martie 2011

Rolul face pe om

Pe vremuri nu imi placea sa ma uit la seriale. Nu atunci cand eram copil sau inainte de descoperirea Internetului. Nu, atunci cand eram tele-dependent vedeam cam tot ce era la tv. Doar ca din momentul in care toata atentia mea s-a departat spre celalt idol ce-mi manca timpu m-am axat mai mult pe filme. Si doar de aproximativ un an (exceptand perioada Battlestar Galactica) am inceput sa ma uit la seriale. Thanks to net. Si am vreo cateva preferate. Primu e record braking Smallville care mai are vreo 5 episoade si e gata. Mai e Castle, care e foarte fain..si aici vine partea faina.
De ceva vreme am vazut la tv un serial ''Joan of Arcadia'', care avea o premisa foarte interesanta (o fata care poate vorbi cu Dumnezeu face-to-face) si o actrita placuta la chip si la talent actoricesc. O cheama Amber Tamblyn. Si scrie si poezii. E multitalentata.
Oricum, dupa ce am urmarit cateva episoade cu ea si am mi-a placut cum joaca, am vrut sa o vad si in ceva mai actuala mai ales ca "Joan" e un serial de prin 2005...(continuarea maine)


Iuliu spune...Libia

Am sa incep o noua rubrica. Poarta titlul pe care il vedeti si se va referi la chestii serioase pe care nu prea le-am discutat de ceva vreme.
Oricum, mai ales datorita faptului ca in acest moment asupra Libiei este lansat un atac aerian (care elimina flota aeriana a lui Gaddafi dupa ce acesta a promis ca le va rupe capul rebelilor) al Natiunilor Unite ar fi normal sa discut despre acest subiect.
Inca din decembrie anul trecut in zona araba a lumii a inceput o miscare de eliberare de sub dictatorii locali a mai multor natiuni islamice, africane in special. Totul a inceput in Tunisia s-a continuat cu Algeria, apoi revolutia din Egipt si in final Libia. Desigur, acum exista o nemultumire si in Bahrain si in alte state din Golful Persic, dar nu e atat de puternica miscarea precum celelalte din Africa de Nord.
Diferenta dintre Libia si restul e ca Muammar Gaddafi, dictatorul pe duca al tarii, este putin sonat. In timpul protestelor a manifestat toate caracteristicile dictatorului-ce-nu-va-renunta-la-putere. Din pacate pentru el, va ajunge ori ca Saddam, ori ca Ceausescu. Joi seara, de fapt noapte datorita racelii mele severe am putut sa stau treaz pana tarziu si am vazut votul Consiliului de Securitate pentru instaurarea unei zone de no-fly. Asta e un eveniment istoric trait pe viu. Acesta este de asemenea si o declaratie de razboi. Ma gandeam ca ziceam ca Natiunile Unite vor interveni doar din aer pentru ca daca ar pune piciorul pe solul libian s-ar putea zice ca e o invazie. No problemo! La ce tehnologii au vesticii il termina din doua ture.
Vorbind acum despre poporul libian un pic, desi este un subiect pe care nu as vrea sa-l abordez pentru ca un stiu prea multe. Ei au declansat rascoala in mod diferit, au mentinut-o diferit fata de egipteni aceasta fiind mult mai sangeroasa. Au luptat din greu pentru ca Gaddafi nu s-a sfiit sa puna armata pe ei mai rau ca si Mubarak asa ca au luptat pentru fiecare petec de pamant facut liber.
Pentru ca nu am reusit sa scriu ceva coerent ma apropii de incheiere. Ca si concluzie eu nu stiu cum sa vad acest val de eliberari ale popoarelor musulmane pentru ca nu stiu cum sa apreciez aceste miscari. E bine poate pentru ca astfel vor simti pentru prima data libertatea adevarata, vor avea regimuri democratice...exact ca si tarile din vechiul lagar comunist. Dar in acea regiune exista mai multi factori specifici: petrolul dupa care toata lumea este avida, islamismul cu componenta radicala prezenta in multe tari arabe, socul lumii euro-americane care va aduce schimbari pe care nu le putem banui inca. Dar avem un precedent in Europa de Est. Ganditi-va.

marți, 1 martie 2011

Voievozi romani

Istoria romanilor este saraca. Este saraca tocmai datorita celor care o administreaza. Probabil ca este o sechela a vechiului regim. Vreau sa ma refer la existenta unor, sa le zic asa, "Voievozi-fetis". Ca sa ma explic, pot sa le mai spun "Aia mari", cati supersmecheri invatati la scoala si cu siguranta singurii cu care vor ramane elevii la finalul scolii. Si se pierde foarte mult! Asadar, il avem pe Mircea cel Batran, Alexandru cel Bun (intr-o masura mai mica), Iancu de Hunedoara (intr-o masura prea mica), Vlad Tepes, Stefan cel Mare, Mihai Viteazul si in cazuri exceptionale Dimitrie Cantemir si Constantin Brancoveanu. Si atat. Va dati seama? In ultima vreme am inceput sa realizez cat de mare este galeria marilor voievozi romani, eroi care pot fi pusi oricand langa cei pe care i-am mentionat mai sus. Si totusi ei ajung sa fie considerati nota de subsol. Hai sa dam exemple.
Numaru' unu, un voievod transilvanean, Gheorghe Rakoczi II (1648-1660). Desi nu se stie a fost un domn implicat activ in politica europeana (chestii minore ca aliante cu cazacii lui Hmeltin, sau cu Carol XII al Suediei, cucereste Cracovia, se bate cu turcii, noah neimportant). Sau Stefan Bocskay (1605-1606), ce are un rol important pe plan diplomatic fiind bine cunoscut la Curtea pragheza sau militar luptand alaturi de Mihai Viteazul contra turcilor.
Moldova da cei mai multi voievozi. Petru I Musat (1375-1391) este un voievod pasnic care a fost mai cunoscut mai mult pe plan gospodaresc, si e cunoscut pentru ca l-a imprumutat pe regele Poloniei cu 3000 de ruble, o suma extrem de mare pe vremea aia. (asta da boom economic). Pe de alta parte Ioan voda cel Viteaz (1572-1574) a fost celebru prin luptele cu turcii prin prisma aliantei cu cazacii. Unul din fii lui Stefan cel Mare, Petru Rares (1527-1546) a avut si el o domnie in care a avut de tras de pe urma turcilor fiind angrenat in lupte atat militare cat si diplomatice pe intreg cuprinsul Tarilor Romane. Vasile Lupu (1634-1653), este un mare ctitor. Si s-o batut cu Matei Basarab.
In Valahia, Radu de la Afumati (1522-1529), poarta 20 de batalii contra turcilor. Matei Basarab (1632-1654) este cel care schimba limba slavona cu cea romana in toate domeniile vietii. Constantin Brancoveanu (1688-1714) e cunoscut doar pentru faptul ca i-au taiat capul turcii, fara a se mentiona politica sa de aliante cu marile imperii ale vremii pentru mentinerea independentei Tarii.
Probabil ca nu prea are sens ceea ce am scris mai sus. Nici nu vreau. V-am deschis ochii. Poate chiar cine o sa se intereseze de acesti domni si o sa incearce sa afle mai multe despre ei. V-a spus-o Io.