sâmbătă, 19 martie 2011

Iuliu spune...Libia

Am sa incep o noua rubrica. Poarta titlul pe care il vedeti si se va referi la chestii serioase pe care nu prea le-am discutat de ceva vreme.
Oricum, mai ales datorita faptului ca in acest moment asupra Libiei este lansat un atac aerian (care elimina flota aeriana a lui Gaddafi dupa ce acesta a promis ca le va rupe capul rebelilor) al Natiunilor Unite ar fi normal sa discut despre acest subiect.
Inca din decembrie anul trecut in zona araba a lumii a inceput o miscare de eliberare de sub dictatorii locali a mai multor natiuni islamice, africane in special. Totul a inceput in Tunisia s-a continuat cu Algeria, apoi revolutia din Egipt si in final Libia. Desigur, acum exista o nemultumire si in Bahrain si in alte state din Golful Persic, dar nu e atat de puternica miscarea precum celelalte din Africa de Nord.
Diferenta dintre Libia si restul e ca Muammar Gaddafi, dictatorul pe duca al tarii, este putin sonat. In timpul protestelor a manifestat toate caracteristicile dictatorului-ce-nu-va-renunta-la-putere. Din pacate pentru el, va ajunge ori ca Saddam, ori ca Ceausescu. Joi seara, de fapt noapte datorita racelii mele severe am putut sa stau treaz pana tarziu si am vazut votul Consiliului de Securitate pentru instaurarea unei zone de no-fly. Asta e un eveniment istoric trait pe viu. Acesta este de asemenea si o declaratie de razboi. Ma gandeam ca ziceam ca Natiunile Unite vor interveni doar din aer pentru ca daca ar pune piciorul pe solul libian s-ar putea zice ca e o invazie. No problemo! La ce tehnologii au vesticii il termina din doua ture.
Vorbind acum despre poporul libian un pic, desi este un subiect pe care nu as vrea sa-l abordez pentru ca un stiu prea multe. Ei au declansat rascoala in mod diferit, au mentinut-o diferit fata de egipteni aceasta fiind mult mai sangeroasa. Au luptat din greu pentru ca Gaddafi nu s-a sfiit sa puna armata pe ei mai rau ca si Mubarak asa ca au luptat pentru fiecare petec de pamant facut liber.
Pentru ca nu am reusit sa scriu ceva coerent ma apropii de incheiere. Ca si concluzie eu nu stiu cum sa vad acest val de eliberari ale popoarelor musulmane pentru ca nu stiu cum sa apreciez aceste miscari. E bine poate pentru ca astfel vor simti pentru prima data libertatea adevarata, vor avea regimuri democratice...exact ca si tarile din vechiul lagar comunist. Dar in acea regiune exista mai multi factori specifici: petrolul dupa care toata lumea este avida, islamismul cu componenta radicala prezenta in multe tari arabe, socul lumii euro-americane care va aduce schimbari pe care nu le putem banui inca. Dar avem un precedent in Europa de Est. Ganditi-va.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu