joi, 12 noiembrie 2009

Dedesubturile Star Wars

Titlul poate parea un pic ciudat, dar idea e simpla: Star Wars e mai mult decat un simplu film de actiune in care se ocupa de explozii, batalii spatiale si lupte cu sabii laser. Vreau sa ma refer in special la partile noi adaugate seriei (episoadele I-III) lasand la o parte desenele animate.
Sa o luam cu inceputul. Primele trei episoade, aparute in Epoca de Aur a SF, adica in intervalul 1977-1983 sunt lucrari clasice pe aceeasi treapta cu Planeta maimutelor sau Star Trek. Insa cele noi lasa de dorit. Am auzit multi oameni nemultumiti de calitatea scenariului sau a actorilor (adica Hayden Christiansen a jucat slab). Doar ca exista un mesaj si aceste filme. Sa facem o scurta recapitulare.
In Seria Originala, actiunea se petrece pe vremea Imperiului Galactic, urat de catre oameni si care George Lucas recunoaste ca s-a inspirat din cel de-al Treilea Reich a lui Adolf Hitler. La finalul episodului VI, Imperiul este distrus de catre Rebeliune. Planul lui Lucas pentru prequeluri erau sa prezinte transformarea lui Anakin Skywalker in intunecatul Darth Vader. Pentru aceasta, actiunea este setata cu douazeci de ani in urma pe vremea Republicii Galactice. Luat de tanar de pe o planeta izolata, el ajunge sa fie antrenat de catre Jedi, pastratorii pacii in galaxie. Episodul II se petrece dupa 10 ani cand Anakin e un tanar Jedi. In aceasta perioada plana amenintarea miscarii separatiste care doreau divizarea Republicii. Jedi doreau sa stopeze acest lucru, sprijinind Republica. La finalul filmului izbucneste Razboiul clonelor, care va dura trei ani. Insa in aceasta perioada Cancelarul Palpatine, reuseste sa obtina de la Senat puteri de urgenta, in genul celor pe care le detineau dictatorii romani si care trebuiau predate la finalul conflictului. Insa razboiul ia o asa turnura incat Anakin este transformat in Sith, de catre Palpatine, care era unMaestru si atunci cand afla Jedi este prea tarziu. Incercarea de a-l opri se termina cu Ordinul 66 prin care era ordonata vanarea Jedi-lor. Palpatine tine un discurs in Senat prin care transforma "din motive de securitate" Republica in primul Imperiu Galactic.
Asa ceva nu se intampla doar in galaxii indepartate. Istoria consemneaza nenumarate incercari ale unor oameni avizi de putere sa preia fraiele puterii: Iulius Caesar, Napoleon sau Hitler sunt cele mai cunoscute exemple. Prin razboi, prin amenintarea unui dusman extern ei au reusit sa transforme statele lor din democratii in monarhii, ei aflandu-se la control. Asa s-a intamplat pe vremea lui Hitler, asa se intampla azi in America. Dupa 11 septembrie, libertatiile cetatenesti au fost ingradite pentru a asigura siguranta nationala. Insa Star Wars arata unde duc toate acestea.
Exista un citat interesant pe care l-am vazut in miniseriile Hitler, rise of evil si care mi-a ramas intiparit in minte. Spune ca singurul lucru necesar pentru triumful raului este ca oamenii buni sa nu faca nimic. Asadar, nu mai considerati Star Wars "din alta galaxie" pentru ca ideile care apar in film sunt mult mai contemporane decat credeti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu