marți, 17 noiembrie 2009

Remember


Nu am reusit sa scriu un post chiar pe 15 noiembrie desi am incercat, dar vorba proverbului, mai bine mai tarziu decat niciodata.
Motivul acestui post este de a celebra cea de-a 197 aniversare a Liceului Pedagogic Dimitirie Tichindeal din Arad, prima scoala de acest gen din Transilvania. Fiind si elev al acestei scoli, am aflat multe amanunte despre trecutul scolii.
Inaugurarea ei a avut loc pe 3/15 noiembrie 1812 la o manastire aflata pe locul unde astazi sta Colegiul National Moise Nicoara, intr-o duminica. A doua zi incepeau cursurile Preparandiei aradene. Sub indrumarea a patru profesori ( Dimitrie Tichindeal, Iosif Iorgovici, Constantin Diaconovici Loga si Ioan Mihut), generatii intregi de copii care au dus invataturile primite la scoala in satele lor si au purtat semintele educatiei si telul unirii in inima romanilor transilvaneni.
Consider ca aceste motive sunt destul de bune pentru a ne aduce aminte de eforturile facute de stramosii nostri pentru a raspandi educatia printre oamenii nestiutori de carte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu