joi, 12 noiembrie 2009

Fundatie si haos adica, Fundatia si Emmerich

Din pacate nu as fi dorit niciodata sa deschid acest topic, dar Hollywoodul o vrea. Aceste doua nume din titlu NU AU nimic in comun. Cel putin nu pana in urma cu un an.
Acum un an cautam pe Internet filme ce urmau sa apara in anii urmatori. Am vazut cu urma sa fie facut un remake dupa Dune in 2010, dar ce mi-a atras atentia a fost faptul ca in 2011 urma sa fie produsa o ecranizare a cartii de capatai a lui Isaac Asimov si a genului SF, Fundatia. Prima reactie: bucuria initiala, care insa a fost imediat stinsa cand am aflat cine trebuia sa preia aceasta munca titanica:Roland Emmerich.
Mi-am pus mintea si Wikipedia la contributie, pentru a afla cine este si ce a scos pe piata. Si am aflat: el e cel care a produs remake-ul stupid dupa Godzilla (1998), a mai produs Independence Day (1996), Soldatul universal (1992) si mai recent The day after tomorow (2004), 10000 BC (2008) si mult asteptatul 2012 care se va lansa chiar maine. Singurul lucru bun care a iesit din mana lui Emmerich a fost Stargate, filmul din 1994, care a generat o intreaga franciza si un serial ce ruleaza de peste 10 ani. In Hollywood este cunoscut ca si the master of disaster (maestrul dezastrelor).
Si ii dau dreptate. La filme de acel gen se pricepe el. El e cu explozii, extraterestrii care ataca Pamantul, o epoca de gheata sau profetii de acum mii de ani. Filmele astea nu trebuie sa aiba o idee buna sau un scenariu grozav. Iubitorul de filme cand merge sa vada 2012, de exemplu, nu merge sa vada idei filosofice dezbatute de catre personaje. Nu, el vrea sa vada cat mai mult CGI, actiune, suspans si celelalte ingrediente pe care Emmerich le are in "bucatarie".
Insa, cand il pui pe el sa faca un film despre Fundatie...proasta alegere. Putini regizori ar fi in stare sa scoata un film bun si care sa respecte materialul-sursa cu putine modificari. Si din pacate din acei regizori cativa sunt deja morti. Dar, din marea masa de regizori, chiar Emmerich? E un fel de batjocura la adresa muncii lui Asimov. Toate filmele inspirate din cartile sale au iesit prost: Omul bicentenal film cu Robin Wiliams a avut o campanie de publicitate care a facut ca filmul sa fie prost inteles, Nightfall, votata cea mai buna nuvela SF, a fost ecranizata de doua ori ambele filme fiind considerate B-rated si bineinteles, filmul I,robot cu Will Smith...cred ca ati prins idea.
Asadar acest proiect e mort din fasa. Sa incerci sa ecranizezi o carte care se intinde pe zeci de ani, formata din mai multe parti, la final personajele schimbandu-se, si care incearca sa arate ca rasa umana poate supravietui prin cultura si unei epoci de barbarie...e o munca de mare regizor. Emmerich nu e un mare regizor. Asa ca rezultatul va fi pe masura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu