marți, 17 noiembrie 2009

O carte buna...un film nu prea bun


Ma refer la cea mai cunoscuta opera a lui Isaac Asimov si anume Fundatia, prima din ciclul trilogiei ce poarta acelasi nume si schiteaza istoria viitorul prin ochii lui Hari Seldon, cel mai bun matematician al vremii.
Era prin anii '50 si Asimov era cunoscut ca fiind autorul a mai multe povestiri despre roboti, povestiri reunite mai tarziu in volumul Eu, robotul (nu prea are legatura cu filmul I, robot din 2004). Insa in afara de povestiri cu roboti, Asimov avea in minte o idee ce urma sa uimeasca generatii la rand: ideea unui Imperiu Roman in spatiu decazand si apoi renascand. Influentat de catre editorul sau, Asimov incepe sa scrie mai multe povestiri prezentand prabusirea unui Imperiu Galactic, ce a rezistat 12000 de ani. Insa dupa prabusire, ar fi urmat 30000 de ani de barbarie. Doar Hari Seldon, un matematician, care creeaza o noua stiinta numita psihoistoria poate stopa acest fenomen. Punand bazele a doua Fundatii "la capetele opuse ale galaxiei", el ar fi redus perioada de barbarie la doar 1000 de ani. Astfel incepe istoria Fundatiei, localizata pe Terminus o planeta pustie, inconjurata de dusmani ce doreau sa o cucereasca pentru cunostiintele pe care le detinea.
Din toate cartile SF citite de mine, Fundatia ramane pe primul loc din mai multe motive pe care le voi enumera in mai multe posturi viitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu