miercuri, 29 septembrie 2010

Cateva explicatii

Postul anterior am aruncat in lupta din Versus, doi dintre cei mai mari voievozi romani care desi au trait in acelasi secol au avut o influenta uimitoare pentru istoria acestui popor. Si au devenit extrem de cunoscuti si populari prin faptele lor si prin capturarea personalitatilor lor de catre istorici si scriitori.
Aceste ''confruntari'' de la rubrica Versus le-am pus doar pentru a-i face pe cei care vad acest blog sa aleaga una din cele doua parti, fie ele cladiri sau oameni, de stat sau de cultura. Nu-i vorba de nimic altceva decat o rememorare a faptelor care i-au adus in pozitia prezenta. Si asa voi face eu in cazul acestei editii.
Parerea mea, in privinta acestei ''lupte'' l-ar da ca invingator pe Mihai Viteazul fara drept de apel, prin fapta sa cea mai mare si anume unificarea celor trei voievodate romanesti intr-unul singur si in acelasi timp perseverenta cu care si-a continuat urmarirea idealului sau. Desi pierde in prima faza domnia datorita uneltirilor factiunilor rivale, el merge la Praga la imparatul Rudolf II si obtine asigurari si o armata cu care incearca din nou sa readuca pe toti romanii in frontiere comune. Restul reprezinta o noua etapa a ''diplomatiei'' elevate europene in care unul se foloseste in mod nerusinat de altul mai slab si dupa acea, cand face treaba lui murdara, il ucide. Dar nu asta conteaza acum. Mihai ramane in istorie ca figura domnitorului martir, care a patimit pentru patria sa si a reusit ca prin scurta sa domnie sa ofere romanilor aflati in intuneric un far lumniator spre evenimentele secolului XIX.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu