duminică, 20 februarie 2011

Stapanul inelelor-Fratia inelului-Cartea a doua-Recenzie

Ieri seara am ajuns la finalul volumului intai din The trilogy Stapanul inelelor, o carte care poate fi impartita fara prea multe daune in doua sectiuni. Prima careia am mai facut o recenzie poate purta titlul de ''Frodo si inelul. Cea mai sigura ruta dinspre Hobbiton inspre Rivendell in 200 de pagini. Manual'', in vreme ce a doua parte poate fi numita ''Aici incepe cartea Stapanul inelelor cu toate personajele si actiunile pe care asteptai sa le vezi intr-o carte cu acest titlu. Si da apare si Gollum.''
Trecand pe aceste titluri care ofera o destul de simpla descriere a actiunii din cele doua parti as vrea sa trec iute in revista ce se intampla. Va fi o ploaie de spoilere.
Asadar, dupa ce scapa de Nazgulii ce-i urmareau (de fapt doar pe Frodo si pe elful ala ce trebuia sa fie Arwen), tata lumea ajunge cu bine la casa lu Elrond. Acolo se tine marele Sfat unde ii vedem prima data pe reprezentantii tuturor populatiilor de la elfi la gnomi si la Boromir. Abureli, abureli-Frodo duce Inelul in Mordor. Ceilalti devine Insotitorii Inelului. Si bineinteles, intr-un mod tipic tolkienian trec mai multe saptamani pana sa plece astfel ca iarna bate la usi. Se porneste in linie dreapta cu Gandalf si Aragorn ca si ghizi. Doar ca inteleapta decizie de a freca menta pana se asigura daca Gollum e liber sau nu ii aduce pe un munte inzapezit care nu-i lasa sa treaca (serios). Asa ca trebuie sa intre in temutele mine din Moria unde se afla Balin, varul lui Gimli. Oricat de tentat as fi voi sari peste istoria conflictului dintre gnomi si orci pentru stapanirea acelor mine si voi spune doar un cuvant: balrog. Asadar, cei 9 Insotitori devin 8 prin caderea lui Gandalf de pe un pod si ies la lumina. Acolo Aragorn face pe indecisul (tot restul cartii e asa) si nu stie pe unde s-o ia. Boromir e tot mai atras de Dark side, iar Legolas si Gimli se imprietenesc. Decid sa treaca prin Lorien, regatul condus de Celeborn si Galadriel, un taram mistic si minunat care face cu atat mai greu gandul calatoriei mai ales gandindu-se la destinatie, intunecatul Mordor. Totusi ei pleaca, manati de apele marelui Anduin pana cand vor ajunge la o decizie finala asupra directiei in care s-o apuce. Aragorn are scurte momente de regalitate (prea scurte) ce prefateaza Intoarcerea regelui. Intr-un final, Boromir il asalteaza pe Frodo care gandea, in ultimul capitol care imi place in mod special datorita descrierii. Hobbitul fuge si decide incotro sa o ia si anume la Sauron acasa si bineinteles, Samwise Gamgee il urmeaza lasand soarta Inelului, a actiunii si a celorlalti in suspans. (bine toti stim ca Boromir moare asa ca noah...) Pentru al doilea roman, un cuvant imi sta pe limba: Rohan, si Eowyn si Helm's deep...sa vina marile batalii. I'm ready.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu